Kijk eens anders naar Taekwon-Do

Op 11 en 12 mei werd de tweede International Do Course ooit georganiseerd in Amsterdam. ITF Nederland had de drie toptrainers die dit seminar geven uitgenodigd, in samenwerking met ITF Finland, waar ze het weekend erop les geven. Professor Janel Gautier (6e dan) en masters Joliette Trân en Andreu Martínez (beide 7e dan) gaven twee keer zeveneneenhalf uur training in het toepassen van de mentale en morele kant van Taekwon-Do.

Van Sung Zang waren sabum Martijn en Bob aanwezig. Tijdens de eerste dag werd er vooral – door middel van fysieke training – onderzocht wat de tenets van Taekwon-Do in de praktijk betekenen. De oefeningen, van een stevige warming up, via tul en prearranged, naar wedstrijdsparring, werden afgewisseld met achtergronden, theorie en discussies. De tweede dag was bedoeld voor zwarte banders en vooral instructeurs en was iets theoretischer en gericht op het onderwijzen van de Do. Toch was hier ook voldoende activiteit om te variëren op de gesprekken en voordrachten.

Behalve de instructeurs waren er nog drie bijzondere gasten/ deelnemers: grandmasters Paul Weiler (de nieuwe voorzitter van de ITF), Lan Ung (van het Technisch Comité dat de IIC’s verzorgt) en James Tjin A Ton (de eerste Nederlandse grootmeester, net benoemd). Mooi om te zien dat het Do aspect zo serieus opgepakt wordt door de ITF.

Het was een erg interessant weekend, met veel goede en mooie inzichten. De Do is de soms onderbelichte mentale tegenhanger van het fysieke Taekwon en het was inspirerend om daar mee bezig te zijn. De aankomende tijd zullen aspecten en trainingsvormen uit dit seminar zeker terugkomen in de lessen van Sung Zang.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.