Tul

Tul zijn de patronen van Taekwon-Do. Er zijn 24 tul in gebruik en ze zijn door de stichter van Taekwon-Do bedacht en uitgewerkt. De eerste – Chon-Ji – begint eenvoudig, met negentien bewegingen, drie verschillende technieken en drie verschillende standen (als je de beginhouding meerekent). De laatste – Tong-Il – is een van de langere (56 bewegingen) en bevat veel complexe technieken, zoals gedraaide schoppen, nieuwe blokken en aanvallen. Volgens velen is de vijftiende tul – Juche, voor houders van de tweede dan – de moeilijkste van allemaal: deze tul bevat onder andere een gedraaide hielschop in slow motion (beide benen), een gesprongen, gedraaide hielschop in de achteruitgang (ook beide benen) en een gesprongen splitkick (zijwaartse schop naar rechts, ’twisting’ schop naar linkgs).

Voor elke nieuwe slip of band leer je een nieuwe tul en vanaf zwarte band zelfs drie, om te laten zien op je examen.

Tul zijn een belangrijk onderdeel van de trainingscyclus van Taekwon-Do (fundamentele bewegingen – tul – conditionering – sparring – zelfverdediging), waar je leert de fundamentele bewegingen zoals stoten, stappen, slagen, schoppen, sprongen en blokken te combineren tot een fraai patroon.

Jaroslaw Suska is meervoudig wereldkampioen tul ITF Taekwon-Do, en wordt dus gezien als een van de beste tul lopers in de wereld. Op zijn kanaal staan filmpjes van alle tul, deze zijn erg handig om te bekijken als je niet meer zeker wist hoe je tul ook alweer ging, of gewoon om inspiratie op te doen! Er is een afspeellijst voor alle tul tot aan je zwarte band, en een lijst met tul voor zwarte band en hoger.