Nederlands Kampioenschap ITF Taekwon-Do succesvol!

Op 25 november 2012 werden in Capelle aan den IJssel de Nederlandse Kampioenschap Taekwon-Do van ITF Nederland georganiseerd. Taekwon-Do school Sung Zang uit Groningen was van de partij met vijf scheidsrechters, negen deelnemers en twee coaches. Omdat Capelle zo’n eind van Groningen verwijderd ligt en omdat de organisatie (Taekwon-Do school Oh Do Kwan) het toernooi vroeg wilde laten beginnen om alle vijf onderdelen op tijd af te kunnen werken, was het vroeg dag. Sabum Jantien haalde sabum Martijn om 5.15 uur van huis op en boosabum Annika vertrok naar verluid al om 4.30 uit Winsum om boosabum Erik te gaan oppikken. Alleen voor het vroege opstaan verdienen deze Taekwon-Doïn (en meegereisde familie en vrienden) al een pluim voor doorzettingsvermogen en onoverwinnelijkheid van geest (twee van de grondbeginselen van Taekwon-Do).

Het toernooi bestond uit de onderdelen Jayu Matsogi (sparren, vrij gevecht), Tul (patronen), Tukgi (gesprongen schoppen), Gyokpa (breektesten) en Jaksok Yayu Matsogi (ingestudeerd gevecht). Op alle onderdelen behalve Gyokpa deed Sung Zang mee en in de toekomst zullen we dat onderdeel ook gaan meepakken, aangezien we nu goed kunnen oefenen met onze nieuwe breekbok. Er werd gestart met Tul, terwijl op de zijvelden ook gestart werkt met breken en springen. Scott en Tom zaten in een poule met 48 kinderen, dus dat duurde erg lang. Ze deden goed hun best, maar wisten de finale niet te halen. Francien liet een strakke Do San zien en wist de eerste titel van de dag te pakken: Nederlands Kampioen Tul. Sabine voegde daar nog een derde prijs aan toe. De anderen liepen redelijk tot goed, maar kwamen sterke tegenstanders tegen en haalden het niet tot het podium.

Rosie en Sabine hadden een Yaksok Jayu Matsogi routine ingestudeerd en gaven een leuke presentatie. Hun tegenstanders bleken al maanden elke dag samen te trainen op hun stuk en dat zag je. Echt een mooi optreden, waar onze meiden ook van onder de indruk waren. Dat wordt dus nóg harder trainen op dit onderdeel!

Daarna was het onderdeel sparring aan de beurt. Er werden harde lessen geleerd (zoals dat luisteren naar de sabum toch wel handig is), overwinningen geboekt (op tegenstanders, maar ook op zichzelf) en Dagmar werd Nederlands Kampioen Matsogi.

Ondertussen werden alle sprongafdelingen afgewerkt. Voor de kinderen bleek de beginhoogte gewoon te hoog (niet zozeer voor de Sung Zangers, maar voor iedereen, bij meerdere groepen van twintig kinderen haalde niemand de plank). Jammer. Bij oudere jeugd en volwassenen ging het beter. Rosie knalde meerdere keren de plank omhoog en kwam in een tweestrijd om het goed terecht (een herhaling van de finale van vorig jaar), die ze in haar voordeel wist te beslissen! Rosie Nederlands Kampioen Tukgi.

Daarnaast waren er veel mooie gevechten, patronen en optredens op de velden, waardoor er, ook als er geen Sung Zangers aan de beurt waren, toch veel te zien was. Ook werd er natuurlijk veel genetwerkt, afgesproken, gegeind en bijgekletst. Ondanks de competitie die een toernooi met zich meebrengt, was het toch een gemoedelijke bijeenkomst van de ITF Nederland familie. Goed om te zien.

De vijf Sung Zang scheidsrechters hebben zich zeer nuttig gemaakt en hebben allemaal hun aftekening verdiend. Dat betekent dat voor Martin (die al een scheidsrechtersdiploma had), Hedwig, Annika H. en Erik nu de weg vrij is naar het zwarte band examen en dat Floris en Annika O. over de helft zijn voor hun scheidsrechtersdiploma.

Kortom: het was een lange, vermoeiende dag, maar zeer de moeite waard! Volgend jaar weer en dan hopelijk met een wat grotere wedstrijdgroep!

2 gedachten over “Nederlands Kampioenschap ITF Taekwon-Do succesvol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.