Breektestspecial Sung Zang

      Geen reacties op Breektestspecial Sung Zang

Op 8 november was er een Breektestspecial bij Taekwon-Do school Sung Zang. Elke paar maanden wordt er een special gegeven, waarin extra aandacht gegeven wordt aan een speciaal onderdeel van Taekwon-Do, zoals gesprongen technieken, zelfverdediging of, zoals dit keer, breektesten. Voor de jeugd was er een flink pak houten planken en voor alle groepen was er natuurlijk onze ‘breekbok’, gebouwd door Leon en onlangs nog een stukje verbeterd.

Het doormidden slaan of schoppen van planken (hout of herbruikbaar plastic) is een test van de vaardigheid van een Taekwon-Doïn. Het gaat niet alleen om massa en snelheid (zoals in de theorie van de kracht staat beschreven), maar ook om concentratie (zowel fysiek, op één punt, als mentaal), moed en techniek. Als de techniek niet goed is, dan komt de kracht niet goed over en breekt de plank niet. Als je geïntimideerd raakt door de plank (het is best eng om met een hand of voet op een hard object te slaan of schoppen) dan houd je in en lukt het ook niet. Ben je niet geconcentreerd genoeg, dan heeft dat invloed op mikken en techniek en dan kan een breektest zelfs blessures opleveren.

De breektestspecial verliep goed, met een flink deel van de houten planken aan diggelen, vele technieken op de breekbok en tussendoor allemaal tips en aanwijzingen voor het goed uitvoeren van de breektesten door de sabums.

Twee extra noemenswaardige feitjes: Marieke schopte zo hard door een rode plastic plank heen, dat die niet brak op de schuiflijn (zodat je ‘m weer in elkaar kunt zetten) maar ernaast! En Anne voerde een gedurfde techniek uit: een vingersteek en brak daarmee de plank!

Voor de breektestspecial aan gaf sabum Martijn de vijfde les van de cursus “Dit is Taekwon-Do!” bij BSV De Waterman in Paddepoel. De afsluitende les ging over onoverwinnelijkheid van geest en ook daar werden breektesten uitgevoerd. Een leuke afsluiter, waar de kinderen enthousiast van werden. Hopelijk zien we een aantal van hen terug in de jeugdgroep op woensdag in de Sionskerk.

Helaas zijn er geen foto’s gemaakt, vandaar een paar oude kiekjes van de breekbok, een preciesiebreektest tijdens een examen (door Erik) en de plastic planken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.