Zomerexamens 1: de junioren/ seniorengroep

Het is weer examentijd bij Taekwon-Do school Sung Zang! In maar liefst vier groepen wordt deze weken examen afgenomen. De jeugdgroepen komen a.s. woensdag (locatie Sionskerk) en volgende maandag (locatie Helpman) aan de beurt. En vandaag, maandag 2 juli beten de junioren/senioren het spits af! Dertien kandidaten gingen op voor geel t/m rood-zwart. Het werd een rollercoaster van een examen, omdat de tijd beperkt was en er heel veel stof behandeld moest worden. Sabums Jantien en Martijn Lindeboom hadden goed voorbereid, met een strak schema, dat met grote precisie werd gevolgd.

Voor het eerst waren er schriftelijke theorievragen voor de kandidaten voor rood en rood-zwart. Terwijl die zich door de multiple choice heen vraten, waren de andere negen aan de beurt voor een mondelinge theorie-overhoring.

De warming-up bestond naast een beetje rekken voornamelijk uit om-en-om schoppen, variërend van zelfverdedigingstechnieken naar vitale lichaamsdelen, tot ‘showboaten’ om de beste en mooiste technieken te laten zien.

Daarna werden in drie groepen tuls gedemonstreerd. Van saju makgi en saju jirugi tot en met Hwa Rang tul. Er werd hard gewerkt en af en toe waren de zenuwen ook wel te zien, maar over het algemeen ging het goed tot uitstekend.

De matsogi werden in blokken van anderhalve minuut afgewerkt, van meest gevorderd naar steeds basaler. Van mobum matsogi (modelsparring) voor de rode banders tot sambo matsogi (driestap sparring) voor iedereen.

Iedereen met groene band of hoger was toen aan de beurt om zijn of haar breektesten uit te voeren. Powerbreaks, precisie technieken op een plank die met één hand vastgehouden wordt en doorgaande breektesten op meerdere doelen: het was een spektakel.

Het was een mooi examen, hier en daar wat puntjes voor verbetering (maar dat hoort er bij) en veel mooi Taekwon-Do. Een goed resultaat met dertien houders van een nieuwe graad. Vier daarvan met een zwarte streep op de rode band. Het is bijna zover dames en heren! De zwarte band is in zicht! We trainen door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.