Acht Sung Zangers op de LTC

      Geen reacties op Acht Sung Zangers op de LTC

Elk jaar organiseert de landelijke Taekwon-Do bond ITF Nederland twee Landelijke Technische Cursussen (LTC), die worden gegeven door de leden van de Commissie Techniek en Opleiding. Op 22 oktober was de tweede LTC van 2023 en dit keer deden er acht Sung Zangers mee: Margarida, Nore, Niven, boosabums Harmen, Jeffrey, Jasper en Steven en sahyun Martijn, die als lid van de CTO vier onderdelen lesgaf. In totaal waren er ruim 80 Taekwon-Doïn van ITF Nederland aanwezig, van 2e gup rode band tot en met 9e dan zwarte band.

Elke LTC begint met opstellen, groeten en korte uitleg over de dag door saseong Willy van de Mortel (9e dan, grootmeester en technisch directeur van de CTO). De saseong gaf direct daarna een heel stevige warming up, waar menigeen van op apegapen lag, tot diep in de volgende sessie. Na de warming up werd de groep gesplitst naar graduatie (rode band, rood zwarte band, 1e, 2e en 3e dan). De aanwezige sabums en sahyuns konden zelfstandig trainen of aansluiten bij één van de groepen.

De CTOers rouleren tegenwoordig, waardoor elke graduatie voor elke volgende tul een andere instructeur krijgt. Sahyun Martijn gaf achtereenvolgens de 3e danners (Sam-Il tul), de 2e danners (Choong-Jang tul) en de rood zwarte banders (Choong-Moo tul) les. Choong-Jang en Choong-Moo zijn vernoemd naar admiraal Yi Sun Sin en generaal Kim Duk Ryang, die samen in de Imjin oorlog vochten tegen de Japanse invasies.

Tussen de tul door gaf sahyun Ron van der Lee een speciale les over gelijkzijdig trainen: dus links even veel als rechts. Het blijkt namelijk dat in de tul veel meer rechtszijdige technieken zitten dan linkszijdige. De voorbeelden en oefeningen waren erg interessant en leuk. De 360 graden gesprongen draai in Choong-Moo de andere kant op uitvoeren blijkt ook nog best lastig te zijn! Helaas was er te weinig tijd om de splitkick uit Juche (rechts zijwaartse schop, links twisting kick, gesprongen) ook nog omgekeerd te doen…

Na de pauze en tussen de laatste twee tulsessies in, vertelde sahyun Martijn over de achtergronden van de tul, specifiek over de zes tul die níet vernoemd zijn naar historische figuren. Het gaat om:

  • Chon-Ji tul (1e, mythe): het begin van alles, hemel en aarde en het Chon-Ji meer op de berg Baekdu (nu in Noord Korea, ook wel ‘heavenly lake’ genoemd). Generaal Choi zag de hemel daar in het water weerspiegeld en besloot zijn eerste tul Chon-Ji te noemen. In het kader van die spiegeling hebben we Chon-Ji tul in tweetallen gelopen, alsof er een spiegel tussen de deelnemers instond: dus de één normaal, de ander in spiegelbeeld.
  • Dan-Gun tul (2e, mythe): de Heer van de Hemel – Hwanin – had een zoon – Hwanung – die naar de aarde toe kwam. Daar leefden mensen en dieren op gelijke voet en dieren konden praten. Een tijger en een beer wilden graag mens worden en vroegen Hwanung hen te helpen. Hij gaf ze 20 teentjes knoflook en een bundel mugwart (bijvoet in het Nederlands, artemisia vulgaris in het Latijn) en de opdracht om 100 dagen in een grot te mediteren en dan zouden ze mens worden. De tijger hield het 20 dagen vol en was er toen zat van, rende de grot uit en bleef een tijger. Maar de beer zette door en de laatste dag viel haar vacht uit en veranderde haar lichaam en werd ze een schone vrouwe – Ungnyeo. Hwanung en Ungnyeo trouwden en Dan Gun werd geboren. Hij woonde aanvankelijk op de berg Baekdu, waarna hij het eerste koninkrijk Korea stichtte: Gojoseon.
  • Hwa-Rang tul (8e, groepering): een jongerenorganisatie in het koninkrijk Silla, dat uitgroeide tot een soort ridder- of samoeraiklasse. Won Hyo en Yoo Sin waren Hwa Rang krijgers.
  • Juche tul (15e, systeem): genoemd naar het sociaal-economische systeem van Noord Korea, bedacht door Grote Leider Kim Il-Sung. Het gaat uit van de zelfredzaamheid van het Koreaanse volk. De beginhouding van Juche, met de vuisten in de zij, verwijst waarschijnlijk naar een populaire houding van Kim Il-Sung. Juche is de fysiek meest uitdagende tul van ITF Taekwon-Do (met o.a. vertraagde schoppen, draaien, achteruit gesprongen gedraaide schoppen en de beroemde splitkick), dus die hebben we met de hele groep (ook de rode banders en de 1e danners) gelopen.
  • Sam-Il tul (16e, protesten): op 1 maart 1919 protesteerden de Koreanen massaal en vreedzaam tegen de Japanse overheersing. De demonstraties werden gewelddadig neergeslagen, met duizenden doden en tienduizenden gewonden tot gevolg en nog meer demonstranten die opgepakt werden. De 33 bewegingen staan voor de 33 patriotten die de Sam-Il (drie-één, wat staat voor 1 maart) beweging begonnen. Eui-Am tul (13e) is genoemd naar één van die patriotten.
  • Tong-Il tul (24e, hereniging): generaal Choi, de bedenker van Taekwon-Do, werd in 1918 geboren in het toen nog door de Japanners overheerste Korea. Na de bevrijding en de onafhankelijkheid van Japan in 1945 was er één Koreaanse staat, maar na de Korea-oorlog (1950-1953) bestaat het uit twee landen: Noord en Zuid Korea. De grote droom van generaal Choi was dat die twee ooit weer één, verenigd Korea zouden gaan vormen. Daar staat Tong-Il voor: hereniging.

Alle andere tul hebben een naam die hoort bij een historisch figuur (of diens pseudoniem). Overigens zijn dat allemaal mannen, dus het zou ook wel eens een verfrissend idee zijn om een nieuwe tul te maken en te vernoemen naar een vrouw. Ik nomineer koningin Seondeok van Silla (begin 7e eeuw)!

Na het derde blok met tul (de tweede danners liepen nog een keer of vijf Juche!) werd er gezamenlijk afgegroet en een groepsfoto gemaakt. De Sung Zangers gingen ook met z’n achten op de foto. Een leerzame, inspannende, gezellige en sportieve dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.