International Instructors Course in Wenen

In het weekend van 18 en 19 november werd er een International Instructors Course (IIC) georganiseerd in Wenen, Oostenrijk. Een IIC is een Taekwon-Do seminar, gegeven door het Technical Committee van de wereldbond ITF. Deze IIC werd gegeven door grand masters Héctor Marano en Ung Kim Lan (9e dan) en master Jerzy Jedut (8e dan) en bestond uit drie sessies van elk zo’n vier uur trainen. Er deden ruim vijfhonderd zwarte banders mee, de grootste IIC in Europa ooit! Sung Zang was aanwezig met twee boosabums (Sandra en Francien) en sahyun Martijn.

Op donderdagochtend vroeg reden de drie Sung Zangers weg uit Groningen voor de lange reis door Duitsland en Tsjechië, op weg naar Oostenrijk. Vooral rond Praag was er veel vertraging, dus pas ’s avonds laat kwamen ze aan. Op vrijdag was alleen het inschrijfmoment, dus werd Wenen op de fiets verkend. Prachtige stad met heel veel klassieke gebouwen, herinnerend aan het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

Zaterdag ging het seminar echt van start, om 9 uur. Het opstellen was nog een hele opgave met ruim vijfhonderd zwarte banders. Voor het eerst stond sahyun Martijn op de eerste rij bij een IIC als één van de 27 7e danners. Verder namen er 8 8e danners en 6 9e danners deel aan het seminar.

Na het groeten (naar de (grand)masters van het Technical Committee, naar het portret van stichter van Taekwon-Do (generaal Choi Hong Hi), naar de president van de ITF (grand master Paul Weiler), de andere 9e danners én de 8e danners) begon grand master Marano met een twee uur durende tul-sessie. De eerste negen patronen (Chon-Ji tot en met Choong-Moo) werden behandeld, door eerst met de hele zaal de tul te lopen, en daarna een paar vrijwilligers de tul stap voor stap te laten lopen, terwijl iedereen toekeek en grand master Marano corrigeerde. Zenuwslopend moet dat zijn voor de – vaak jonge – boosabums die naar voren kwamen. Na Chon-Ji werd er steeds per twee tul feedback gegeven, dus het was goed opletten.

Veel van de opmerkingen en toelichtingen waren in overeenstemming met hoe we bij Sung Zang de tul lopen, dus dat was goed om te merken. Een paar algemene punten zijn interessant om vast te houden:
* bij daebi makgi beschermt de achterste arm het lichaam als dekking (dus niet de hand is belangrijk), dat werkt het beste als de hand net voor de solar plexus is op de borstlijn, zodat de elleboog niet achter het lichaam uitsteekt;
* als het bij een techniek mogelijk is om de heup te gebruiken: doe dat dan ook;
* als er geen extra beweging nodig is: doe die dan ook niet;
* let bij continuous motion (zoals b.v. in Dan-Gun, Toi-Gye en Po-Eun) heel goed op de ademhaling: die moet doorlopen van de ene naar de andere beweging, of zoals grand master Marano zei: ‘don’t stop the breathing!’;
* voor instructeurs: als er iets niet klopt aan een houding, begin dan met het corrigeren van de stand en werk dan naar boven.

Na de tul voor gekleurde banden, kwamen de 1e dan tul aan de beurt, onder leiding van master Jedut. Kwang-Gae, Po-Eun en Ge-Baek werden gelopen en uitgebreid behandeld. Daarna werd er voor het eerst gesplitst: de 1e danners gingen in een afgeschermd gedeelte van de zaal andere onderwerpen behandelen (o.a. geïnstrueerd door de Belgische master Virginia Dionisi) terwijl 2e dan en hoger doorging met tul: Eui-Am, Choong-Jang en Juche, onder leiding van grand master Lan, waarna hij ook de 3e dan tul (Sam-Il, Yoo-Sin en Choi-Yong) gaf.

Voor het laatste blok van de dag werd er gesplitst in de groep tot en met 4e dan en 5e dan en hoger. De eerste groep ging actief en inspannend bezig met allerlei sparringsoefeningen onder leiding van master Jedut, terwijl de tweede groep verder ging met de 5e dan tul: So-San (de langste van allemaal, 72 bewegingen) en Se-Jong (de kortste zwarte banderstul, 24 bewegingen). Behalve deze twee hoge tul, onderwees grand master Marano ook over de achtergronden en geschiedenis van Taekwon-Do, met vele anekdotes over generaal Choi en eerdere seminars.

Na enkele toespraken voor de hele groep, werd de eerste dag afgesloten met groeten. Een lange, leerzame en vermoeiende dag, dus de Sung Zangers hebben niet veel meer gedaan ’s avonds dan pizza eten, lezen en een spelletje Jenga spelen.

Op zondag begon de IIC nog vroeger dan op zaterdag: om 8.30 uur werd er al opgesteld voor een groepsfoto, eerst van de hele groep, daarna van de grand masters met alle vrouwelijke deelnemers. Beide zijn indrukwekkende foto’s geworden.

De tweede dag werd – na het groeten uiteraard – begonnen met een sessie over stap sparring door grand master Lan. Ook dit voert Sung Zang uit volgens de internationale richtlijnen.

Daarna kwamen de 4e dan tul (Yon-Gae, Ul-Ji en Moon-Moo) aan de orde bij grand master Lan, terwijl 1e t/m 3e dan door master Jedut afgemat werden. Het laatste blok bestond voor 6e dan en hoger uit de laatste tul: Tong-Il en de gelegenheid om vragen te stellen aan grand master Marano. Alle andere deelnemers waren een uur lang bezig met over de grond bewegen en rollen.

De IIC werd afgesloten met een aantal speeches van de leden van het Technical Committee en de ITF president. Ook werden er certificaten uitgereikt aan de masters en grand masters (de rest kreeg de certificaten via hun eigen masters) en werd de uitslag van het danexamen op zaterdagmiddag bekend gemaakt. Sahyun Art van der Lee van Oh Do Kwan uit Capelle aan den IJssel kreeg onder groot applaus de 8e dan toegekend! Gefeliciteerd aan senior master Art (en de hele meegereisde familie, waaronder sahyuns Edwin en Ron en boosabum Kira)!

Het seminar werd afgesloten met nog een serie groeten, waarna er nog gelegenheid was voor het maken van foto’s. De Sung Zangers kozen ervoor om in plaats daarvan het centrum van Wenen in te gaan om een museum te bezoeken (Kunst Historisches Museum Wien met uitgebreide tentoonstellingen met Egyptische, Griekse en Romeinse artefacten, schilderijen van Breughel en tijdgenoten en werk van Raphael) en lekker uit eten te gaan. Daarna was iedereen te moe om nog veel meer te doen.

De terugreis verliep voorspoedig en met een heleboel informatie en inspiratie gaan sahyun Martijn en boosabums Sandra en Francien weer verder op het Taekwon-Do pad.

Officiële foto’s van de IIC Wenen.
Sung Zang Facebookpost met eigen foto’s van de IIC Wenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.