Sahyun Martijn bij Taekwon-Do school Oh Do Kwan

Sahyun Art van der Lee en sahyun Martijn kennen elkaar al sinds de jaren ’90 en zijn lange tijd samen lid van de Commissie Techniek en Opleidingen (CTO) van ITF Nederland geweest. Tijdens een Landelijke Technische Cursus (LTC) kwamen ze aan de praat over hun boeken over Taekwon-Do en Korea en zo kwam het tot een afspraak om de collecties te vergelijken én om samen te trainen bij Oh Do Kwan in Capelle aan den IJssel. Op 12 april was het zover!

(door sahyun Martijn)
Eerst ging ik naar het huis van sahyun Art, om zijn Taekwon-Do bibliotheek te bewonderen. Tussen de historische- en fantasyboeken, was er plaats voor een indrukwekkende verzameling boeken over tul en techniek, de Koreaanse taal, andere vechtkunsten en vooral veel Taekwon-Do handboeken zoals de 15delige Encyclopedie (plus het later toegevoegde 16e deel met de ‘vergeten’ tul Ko-Dang en U-Nam), meerdere versies van de Condensed Encyclopedia (waarvan de meeste niet meer te krijgen zijn) en allemaal tussenvormen en bewerkingen. Natuurlijk had ik ook een kratje met boeken meegenomen, dus we hebben uren zitten bladeren en verhalen uitwisselen. Erg leuk om oude (en ook nieuwe) anekdotes over generaal Choi Hong Hi, diens zoon saseong Choi Jung Hwa en vele, vele andere prominente Taekwon-Do mensen, evenementen en gebeurtenissen op te halen.

Ruim op tijd, maar toch nog gehinderd door files, reden we daarna naar de dojang aan Wisselspoor 4 in Capelle aan den IJssel, waar ook sahyuns Edwin en Ron van der Lee (met hun kinderen) al aanwezig waren. Oh Do Kwan traint op dinsdag en donderdag met alle leeftijden en niveaus bij elkaar in één groep, dus ik had een grote zaal verwacht, maar het is een ‘gewone’ gymzaal, net als bij Sung Zang.

De zaal stroomde snel vol met – inderdaad – jong en oud (van 8 tot 67) en van witte band tot en met 7e dan. In totaal 32 deelnemers, wat een mooie, enthousiaste energie gaf.

Ik had een gevarieerde les voorbereid, uiteraard ook met wat achtergronden van Taekwon-Do erin verwerkt. Voortbordurend op een eerdere LTC (in 2019 alweer) werd een snelle, actieve warming-up gecombineerd met weetjes over de Hwa Rang krijgers van het koninkrijk Silla (uit de Drie Koninkrijkenperiode in Korea). Er werden verschillende krijgskunstdisciplines van de Hwa Rang geoefend in de warming-up, zoals paardrijden (partner op de rug en rennen/ technieken maken), zwaardvechten (sparringstikkertje), boogschieten (met een band als boogpees) en ladderklimmen (mountain climbers over de vloer). Daarna liep de hele groep – ook de witte banders – Hwa-Rang tul.

Na wat rekken werd er uitgebreid op kussens geschopt en -geslagen en een potje Taekwon-Bal gespeeld. Door de grote teams werd dit een fanatiek en hilarisch onderdeel, zeker toen er een tweede bal in het spel kwam.

Om even wat tot rust te komen, werd de groep opgesplitst. Er waren in totaal vier masters aanwezig (een derde van het totaal in Nederland) en ook nog drie instructeurs (sabums John, Bernd (beide 6e dan) en Brian (4e dan)), dus iedereen kreeg aandacht. Samen met sahyun Art en drie zwarte banders heb ik Juche tul (de 15e en moeilijkste van de 24 Taekwon-Do tul) gelopen, altijd weer een belevenis.

Er werd afgesloten met een speciale Oh Do Kwan ceremonie: als iemand jarig is, trakteert zij of hij niet alleen, ze wordt ook nog eens ‘gefeliciteerd’ door alle aanwezigen door een stoot op de buikspieren, terwijl ze door een erehaag loopt. Stoer gedaan Fayah!

Na het groeten en wat foto’s hebben we nog even nagepraat en ben ik teruggereden naar Groningen. Erg leuke ervaring, prachtige groep Taekwon-Doïn en een mooi team van masters en instructeurs. Dank sahyuns Art, Edwin en Ron en dank Oh Do Kwan voor de gastvrijheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.