Zeven Sung Zangers op Suska seminar!

      Geen reacties op Zeven Sung Zangers op Suska seminar!

Op 22 en 23 september werd in Utrecht een Taekwon-Do seminar georganiseerd, gegeven door veelvoudig Europees- en wereldkampioen Jaroslaw Suska (6e dan uit Polen). De organisatie was in handen van sabum Harry van Schaik (6e dan en hoofdinstructeur van KiSport, één van de grootste Taekwon-Do scholen van Nederland). Het was erg geslaagd! Sabums Jantien en Martijn Lindeboom, Hedwig en Dagmar deden twee dagen mee, Martin, Annika en Francien trainden op zaterdag.

Het seminar was opgedeeld in zes delen: drie per dag. De ochtendtrainingen duurden van 9.00 tot 12.00 uur, de middagtrainingen waren flexibeler in begintijd, inhoud en duur. De eerste training zette de toon: een warming-up van ruim een uur, met heel veel specifieke oefeningen om de beenspieren te versterken. Sabum Suska gaf demonstraties van zijn fenomenale lichaamscontrole (een resultaat van juist die oefeningen). Met enorm gemak maakte hij enorme series schoppen achter elkaar, allemaal even precies en krachtig. Bijzonder indrukwekkend.

Met de hele groep werd begonnen met tuls lopen, zelfs de vierhoekstrainingen werden niet overgeslagen. Naast de conditionering en specifieke Taekwon-Do-krachttraining waren de tuls het aandachtspunt van deze twee dagen. Op zaterdag kwamen Chon-Ji tot en met Kwang-Gae (10e tul, eerste tul die je leert nadat je zwarte band hebt gehaald) aan de beurt. Op zondag werd er doorgewerkt tot en met Tong-Il (24e en hoogste tul, die door 6e dan en hoger getraind wordt en die je moet kunnen als je master wilt worden…). De sabums hebben tot en met hun hoogste tul (Se-Jong, de 23e) meegelopen. Hoogtepunten waren als altijd Juche (15e tul en de fysiek moeilijkste van allemaal) en Moon-Moo (21e tul, misschien wel de mooiste).

Als warming-up werden steeds andere oefeningen gedaan, o.a. het lopen van Chon-Ji op verschillende snelheden, springend, liggend, hurkend, terwijl iemand tegenwerkt enzovoort. Leuke, andere manier om met Taekwon-Do bezig te zijn.

Op een gegeven moment begonnen er deelnemers buiten de boot te vallen, omdat ze nog niet bezig waren met de tuls die behandeld werden. Toen werd de zaal gescheiden en gaf de assistent van sabum Suska, Daniel Dziala (2e dan en ook meervoudig Europees en wereldkampioen), in de andere zaal les. Enigszins gehinderd door taalbarrières, helaas, maar op zondag was dat wat beter verzorgd, met een vertaler erbij (vooral voor de jeugd was dat belangrijk, omdat die het Pools-Engels natuurlijk niet zo goed konden volgen).

Al met al een uitstekend weekend, dat behalve veel nieuwe info, oefeningen en discussiepunten ook veel lol en gezelligheid (en ja: ook spierpijn) heeft opgeleverd.

Hierbij dankt Sung Zang de gevers van het seminar: sabum Suska en boosabum Dziala, de organisator die de heren naar Nederland heeft gehaald, sabum Van Schaik, al die Taekwon-Do vrienden die we tijdens het seminar weer hebben ontmoet en natuurlijk onze eigen deelnemers!

Op naar een volgend evenement!

sabum Martijn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.