7e dan examen in Lokeren, België

      Geen reacties op 7e dan examen in Lokeren, België

Op zondag 20 oktober vertrokken sabum Martijn en boosabum Martin voor een drieëneenhalf uur durende autorit naar Lokeren in België. Daar is namelijk de thuisdojang van Grand Master Frank Vanberghen en die ging, samen met Grand Master James Tjin A Ton uit Utrecht, het 7e dan examen van Martijn afnemen.

Om 12.30 uur, mooi op tijd, kwamen de Groningers aan. Het reguliere danexamen van ITF België was nog in volle gang, dus Martijn kon rustig opwarmen en concentreren. Rond 13 uur begon het examen.

Martijn liet natuurlijk de hoogste tul zien: Tong-Il. Deze tul is de 24e van 24 tul en staat voor de hereniging van de twee Korea’s (ooit in de toekomst): de grootste wens van generaal Choi Hong Hi, de bedenker van Taekwon-Do. Daarna kwamen de tul die de Grand Masters vroegen: Choong-Jang voor GM James en So-San (de langste van alle tul: 72 bewegingen) voor GM Frank. Tenslotte liep Martijn drie tul die hij zelf uitgekozen had. Normaal is dat er maar één, maar hij stelde voor wat meer te laten zien.

Hij wilde graag Ge-Baek en Yoo-Sin demonstreren, omdat die vernoemd zijn naar de generaals van respectievelijk de koninkrijken Baek Je en Silla, die elkaar ontmoetten op het slagveld van Hwangsanbeol in 660 na Christus. Martijns 7e dan these ging onder andere over deze slag en allerlei manieren (van verhalen vertellen tot thematische spelen) om Taekwon-Doïn de achtergronden van Taekwon-Do bij te brengen. Daarnaast wilde hij ook graag de moeilijkste tul van alle 24 laten zien: Juche. De Grand Masters vonden het goed dat er drie tul werden gedemonstreerd en waren zeer te spreken over de keuze voor Juche.

Na de tul – die goed gingen – trad boosabum Martin aan als aanvaller bij de matsogi (stapsparring) en hosinsul (zelfverdediging). Vooral bij de matsogi kwam ook de theorie aan de orde, dus het was zowel een fysieke als mentale inspanning. De hosinsul ging er stevig aan toe, maar Martijn wist zich goed te verweren tegen de grote en sterke Martin. Als laatste van het partnergedeelte kwam er een rondje vrij sparren aan de orde, met speciale opdrachten van de Grand Masters.

Het laatste fysieke onderdeel was gyokpa (breektesten). Er moesten een hand- en voettechniek, een gesprongen schop en een powerbreak uitgevoerd worden. Martijn koos voor een outward strike met de rugkant van de hand en een gedraaide neerwaartse schop (beide uit Tong-Il), de gesprongen voorwaartste schop uit So-San en als powerbreak een yopcha jirugi. Alle vier gingen makkelijk door (al was Martijn bij de outward strike bij de eerste poging wat te aardig voor de plank).

Grand Master Frank had een serie vragen over toepassingen en benamingen van bewegingen in de tul en Grand Master James ging dieper in op de these van Martijn. Dat was een interessant, diepgravend gesprek. De these – met als titel ‘Teaching Taekwon-Do with tradition, background and theory’ – krijgt zeker een vervolg, als eerste op de Landelijke Technische Cursus van ITF Nederland op 26 oktober 2019, waar Martijn de warming up verzorgt.

Na een kort overleg van de Grand Masters kwam de uitslag: geslaagd voor 7e dan en master! Taekwon-Do school Sung Zang heeft nu dus een sahyun!

Zie ook het berichtje in Dagblad van het Noorden en Gezinsbode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.