Landelijke Technische Cursus en Hwa-Rang

Afgelopen zaterdag gaf de Commissie Techniek en Opleiding (CTO) weer een Landelijke Technische Cursus in Utrecht voor alle ITF Nederland leden met rode band of hoger. Sung Zang was er bij met een achtkoppige delegatie.

Sahyun Martijn gaf de warming up en dat deed hij in de stijl van zijn these voor 7e dan. Aan de hand van de 8e tul, begon hij met een korte quiz, bestaand uit de volgende vragen:

  1. Hoe heet de 8e tul? Antwoord: Hwa-Rang
  2. Wat betekent Hwa-Rang? Antwoord: o.a. krijgersgroep (het gegeven antwoord ‘flower girls’ klopt, aangezien Hwa-Rang ook wel als Hwanang geschreven werd (flower girls) en er een eerdere groep van hofdames bestond die de Won-Hwa heetten (begin zesde eeuw), waar de Hwa-Rang op gebaseerd werden. ‘Flowering youths’ is ook correct. Pas later werd de Hwa-Rang – naast studiegroepen van aristocratische jongeren om het koninkrijk sterker te maken – een echte krijgersgroep)
  3. Bij welk koninkrijk hoorden de Hwa-Rang? Antwoord: koninkrijk Silla (of de Silla dynastie)
  4. In welke periode? Antwoord: 5e tot 11e eeuw na Christus
  5. Noem een Hwa Rang krijger die een eigen tul heeft. Antwoord: Won-Hyo (de monnik van de 4e tul was eerder een Hwa-Rang) of Yoo-Sin (de generaal van Silla die de Drie Koninkrijken verenigde in 668 na Christus was als Hwa-Rang getraind)

De deelnemers moesten de tweede tenet van Taekwon-Do aanhouden (Yom Chi: integriteit) en als ze een vraag niet wisten of fout hadden, over de lijn stappen. Opvallend was dat bij vraag 2 een groot deel van de ruim 100 deelnemers al op moest geven. Het doel van deze aanpak is om Taekwon-Doïn te helpen meer van de achtergronden van Taekwon-Do en de tul te laten onthouden, door het in oefen- en spelvormen terug te laten komen.

Overigens waren er meerdere deelnemers die wel bijna alle of zelfs alle (goed gedaan boosabum Simon!) antwoorden wisten.

Na de hersengymnastiek bestond de fysieke warming up verder uit Hwa-Rang-gerelateerde oefeningen:

  1. Hwa-Rang doorlopen op tel. Extra informatie: Silla was één van de drie koninkrijken uit de periode van voor onze jaartelling tot 668, toen Silla na Baek Je ook Koguryo veroverde. De Hwa-Rang Yoo-Sin was de aanvoerder van Silla, Moon-Moo was de koning.
  2. In gevechtshouding, bewegen, op tel de verschillende technieken uit Hwa-Rang uitvoeren (allemaal los). Extra informatie: De Hwa-Rang bekwaamden zich in paardrijden, zwaardvechten, boogschieten, speer- en steenwerpen, polo en ladderklimmen.
  3. Zwaardvechten: samoerai-tikkertje… nee! Hwa-Rang tikkertje! Sabum Patrick (de Z-ITS instructeur die dit spelletje aan sahyun Martijn leerde) legt uit. Extra informatie: martial arts leerden de Hwa-Rang aanvankelijk van boeddhistische monniken (denk b.v. aan Won Hyo).
  4. Paardrijden: Won-Hyo tul lopen met iemand op de rug. Extra informatie: Hwa-Rang speelden een belangrijke rol bij grote gevechten. Yoo-Sin bijvoorbeeld was een Hwa-Rang en Silla generaal die de drie koninkrijken wist te verenigen door Baek Je en Koguryo te veroveren.
  5. Afsluiting: iedereen die Yoo-Sin tul kan, loopt die, alle anderen lopen eerst Won-Hyo, daarna Hwa-Rang.

Na deze warming up werd de groep opgedeeld in vijf groepen: rode band, rood-zwarte band (waar sahyun Martijn sabum Jeroen assisteerde met lesgeven) en eerste, tweede en derde dan. Elke groep kreeg de eigen drie hoogste tul tot in detail uitgelegd, met specifieke oefeningen voor de moeilijker bewegingen.

Na de pauze was er tijd voor de Koreaanse benamingen in tul (onderwezen door boosabum Tjerk) en oefeningen met vormspanning (door sabum Edwin). Ook was er aandacht voor de overige examenvereisten (naast tul) per graad. Natuurlijk werd er afgesloten met een groepsfoto en foto’s van de verschillende school-afvaardigingen.

Al met al weer een mooi, leerzaam evenement van ITF Nederland.

Dank voor de foto’s aan boosabum Jan Douwes en Marco van den Bosch (veel meer nog op zijn website).


			

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.