Sahyun Martijn Lindeboom

Ik ben met Taekwon-Do begonnen in 1986 bij Sportcentrum Fridt in Borne, Overijssel, waar lesgegeven werd door Humphrey Fridt (3e dan). Het TKD virus had me direct te pakken!

Vijf jaar heb ik in Borne getraind, haalde mijn rood-zwarte band (het stadium vóór de eerste dan) en deed mee aan mijn eerste wedstrijden.

In 1991 verhuisde ik naar Groningen om te gaan studeren (publiekrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in 1997 afgestudeerd met de titel meester in de rechten). Aanvankelijk ging ik nog wel eens in Borne trainen, maar toen ik in Groningen een Taekwon-Do school vond verschoof mijn focus helemaal naar “Stad”.

Dit was Taekwon-Do school BOOZ, onder leiding van Robert Boer (toen 2e dan, inmiddels 7e dan), waar behalve de standaard wedstrijdtechnieken, ook getraind werd op grondvechten, worpen en zelfverdediging. Daarnaast deed de club ook uitgebreid mee aan wedstrijden (zowel ITF TKD, als All-Style).

In 1994 haalde ik mijn zwarte band, 1e dan en in 1996 en 1998 volgden de 2e en de 3e. In die tijd deed ik veel aan wedstrijden en haalde meerdere titels. Daarvan waren de titels Open Duits Kampioen op het onderdeel Tul (stijlfiguren) en Nederlands Kampioen op de onderdelen sparring en Kyok-Pa (breektest) de belangrijkste voor mij. In 2001 maakte ik deel uit van het Nederlands Team voor de Europese- en Wereldkampioenschappen.

Vanaf 1994 heb ik altijd les gegeven. Eerst aan de jeugdgroep, later aan verschillende volwassenengroepen.

Ook binnen ITF Nederland was ik actief. Van 1996 tot en met 1998 beheerde ik de landelijke ledenadministratie. Van 2002 tot en met 2006 was ik lid van de Commissie Techniek en Opleiding (CTO), eerst als assistent, vanaf 2003 als volwaardig instructeur.

In 2003 haalde ik namelijk in Keulen mijn 4e dan bij sahyun Paul Weiler (inmiddels 9e dan en grand master) en in 2004 werd ik International Instructor. Ik gaf les aan beginners bij BOOZ en aan zwarte banders op de Landelijke Technische Trainingen, ITF dagen en Lerarentrainingen van de CTO. Ook nam ik twee keer per jaar dan-examens af samen met mijn collega CTOers.

In de zomer van 2006 besloot ik samen met mijn zuster Jantien onze eigen school te gaan beginnen. Dat is Sung Zang geworden.

Het hebben van een eigen school was voor mijzelf voorwaarde om examen te mogen doen voor 5e dan. Na het oprichten van Sung Zang in september 2007, slaagde ik op 1 juni 2008 voor 5e dan bij de nationale Danexamencommissie van ITF Nederland.

Vanaf het begin van Sung Zang hebben we heel hard gewerkt aan de ontwikkeling en groei van onze leerlingen op alle (Taekwon-Do) vlakken. In maart 2013 deden drie van onze leerlingen examen voor de zwarte band, een enorme mijlpaal voor de school en mijzelf. Dat was mijn zelfopgelegde voorwaarde om examen te mogen doen voor 6e dan.

Op 1 september 2013 deed ik examen in Lokeren, België, bij sahyun Frank Vanberghen (inmiddels 9e dan en grand master). De master zei over het examen: “In alle disciplines schitterend” en ik ben dan ook geslaagd.

Vanaf 2015 werd ik na bijna tien jaar weer lid van de CTO. Op 10 oktober 2015 gaf ik voor het eerst sinds jaren weer les op een Landelijke Technische Training, zowel aan vierde danhouders als aan rood-zwarte banders. Het CTO lidmaatschap bevalt nog steeds goed.

Op 20 oktober 2019 deed ik wederom examen in Lokeren, bij inmiddels saseong Frank Vanberghen en James Tjin A Ton (beide 9e dan en grand master). Lees hier een verslag + foto’s. Het was een goed examen en ik ben geslaagd voor 7e dan en ben nu officieel ITF Taekwon-Do master. Binnen ITF Nederland behoor ik nu tot de hoogst gegradueerde zwarte bandhouders.