Sabum Jantien Lindeboom

Op mijn 15de ben ik begonnen met Taekwon-Do bij Humphrey Fridt in Borne. Daar heb ik tot mijn 18e, ik had inmiddels mijn groene band gehaald, getraind. Hierna verhuisde ik naar Groningen om daar te beginnen aan een studie. Ik kwam na wat omzwervingen bij Taekwon-Do school BOOZ terecht. Ik heb hier jarenlang fanatiek en met veel plezier getraind. Binnen deze club onder leiding van Sabum Robert Boer heb ik alle aspecten van deze fantastische sport kunnen uitproberen en beoefenen. Van een van deze onderdelen, zelfverdediging, heb ik in 2001 mijn beroep gemaakt. In dat jaar ben ik namelijk begonnen met mijn bedrijf ‘Lindeboom Trainingen’. Ik geef les in zelfverdediging, weerbaarheid, agressiehantering en Taekwon-Do aan kinderen en volwassenen. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan eens op mijn site: www.lindeboomtrainingen.nl

Naast de zelfverdediging heb ik ook veel tijd gestoken in het doen van wedstrijden. Op het gebied van sparring heb ik heel wat prijzen gewonnen. De belangrijksten daarvan zijn voor mij het winnen van de open Belgische kampioenschappen (1994 en 1995) en het behalen van een bronzen medaille op de Europese kampioenschappen (2000 en 2001). Ik vond het een bijzondere ervaring om lid te zijn van de Nederlandse selectie en met andere net zo gedreven Taekwon-Doin te kunnen trainen. Ook de sfeer tijdens de grote internationale toernooien vond ik erg leuk en het is een inspiratie om Taekwon-Do op hoog niveau te kunnen bekijken. Ik heb in totaal aan drie Europese kampioenschappen mee gedaan (2000: Schotland, 2001: Spanje, 2005: Italië) en een keer aan de wereldkampioenschappen (2001: Italië).

Een ander hoogtepunt was het behalen van mijn 4e Dan (2006). Dit examen heb ik afgelegd in Keulen, voor een examencommissie bestaande uit Master Trân Triêu Quân (de toenmalig president van de ITF), Master Trajtenberg en Master Marano. Met het behalen van de 4e Dan krijg je binnen Taekwon-Do een andere titel: je bent dan Internationaal Instructeur, oftewel Sabum. In 2010 heb ik mijn 5e Dan gehaald en was toen de eerste vrouw die deze graduatie in Nederland had bereikt. Een hele eer.