Sung Zang heeft een nieuwe sabum!

      Geen reacties op Sung Zang heeft een nieuwe sabum!

Op 22 februari 2020 deed Martin de Vries – de trainer van Sung Zang filiaal Aduard – examen voor vierde dan, oftewel de instructeursgraad: sabum. Het examen werd afgenomen door Martijn Lindeboom (zevende dan). Het was een mooi examen!

Martin had zich uitgebreid voorbereid op alle onderdelen van het examen: tul (patronen), matsogi (verschillende soorten sparring), hosin sul (zelfverdediging), gyok pa (breektesten) en theorie. Dat laatste onderdeel is bij een sabum examen nog wat uitgebreider dan bij eerdere zwarte banden, omdat de kandidaat moet aantonen dat hij behalve de fysieke kanten van Taekwon-Do, ook de kunst van het lesgeven onder de knie heeft. Elk praktijkonderdeel werd daarom afgewisseld met een serie vragen over achtergronden, beginselen, didactische aanpak en kennis van alle Taekwon-Do aspecten.

Naast de drie verplichte tul voor vierde dan (16e t/m 18e: Sam-Il, Yoo-Sin en Choi-Yong tul) kwamen één tul naar eigen keuze (14e: Choong-Jang) en één tul naar keuze van de examinator (13e: Eui-Am) aan bod. Mooi en krachtig werden deze vijf patronen uitgevoerd. Daarna kwam nog één tul naar keuze (10e: Kwang-Gae), maar deze moest hij niet zelf lopen, maar onderwijzen aan zijn sparringspartner (en zoon) Rob. Dat deed hij zeer bekwaam, met leuke, interessante details in de uitleg.

De matsogi en hosin sul verliepen goed en ook de breektesten knalden er vrijwel allemaal heel soepel door, waaronder een gesprongen dollyo, een bandae dollyo gorochagi (uit X-stand, zoals in Choi-Yong) en de kaunde biturochagi uit Sam-Il.

Ook het afsluitende theoriedeel was solide en de antwoorden op lesgeef-vragen duidelijk en overtuigend. Dat was natuurlijk na veel zelfstudie én het behalen van het Z-ITS diploma te verwachten.

De conclusie was dan ook al snel duidelijk: Martin is geslaagd voor zijn vierde dan! Daarmee is hij de eerste sabum uit eigen opleiding bij Taekwon-Do school Sung Zang, een enorme prestatie! Welkom bij het zebrateam, sabum Martin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.